Honnan tudhatom, hogy mennyi festékre lesz szükségem a feladathoz?

Ossza le a festendő felületet a (= hosszúság x magasság) kiadóssággal. A kiadósság a festék címkéjén jelölve van. Használja a honlapunkon található festékszámolót is. Ne feledkezzen el a szükséges rétegek számáról.

 

Hogyan tisztítsam az ecseteket és festőhengereket?

A vízalapú festékhez használt ecseteket és hengereket vízben mossa ki. Ideiglenesen lehet őket tárolni lezárt műanyag vödörben, például ebédszünetben, vagy az éjszaka során.

Minden alkid lakk, alkid festék és fakonzerváló szer felhordásához használt szerszámot vízzel teli befőttes üvegben tároljon az egyes munkafázisok között. Alaposan szárítsa meg a szerszámokat, mielőtt elkezdené a munkát, pl.: tiszta papírral vagy dörzsölje át kartonpapíron. Festés után először tisztítsa meg a szerszámokat hígítóval, azután mossa ki vízben.

Ne öntsön hígítót a csatornába! Újra felhasználhatja a szerszámok tisztításra használt hígítót más dolgok tisztításához. Várja meg, míg a szerszámokról leszedett festék leülepszik a hígító aljára, és a tiszta hígítót öntse át másik üvegbe. Amikor az üveg aljára lerakódott festék megszáradt, ki lehet dobni a háztartási hulladékkal együtt.

 

Mindig szükséges hígítani a festéket?

Az alkid festékek és más oldószer alapú festékek esetében ajánlott a hígítás, mielőtt az első réteget felvisszük. Olvassa el a címkén, hogy milyen hígítót kell használni és milyen mennyiségben. Az akrilát latex festékek esetében általában nem ajánlják a hígítást. Azonban ha hígítani kívánja a festéket az első használat előtt, akkor adjon hozzá maximum 5-10% vizet.

 

Hogyan tudom a festékfoltokat eltávolítani a ruhákból?

Ha a festék még nem száradt meg, akkor a megfelelő hígító folyadékkal (víz, hígító, stb.) el lehet távolítani. Ha már megszáradt, akkor gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani a festéket anélkül, hogy a textília ne sérüljön. Az egyetlen jó módszer, ha finoman lekaparjuk. 

 

Lefestettem egy régi asztalt és most fölhólyagosodott a felület. Miért történik ez?

Az alkid festékek és a lakkok többféle okból hólyagosodhatnak:

 • A régi és az új ecseteket egyaránt alaposan tisztítani kell a használat előtt, és a kihulló szőrszálakat, valamint a más, szennyező anyagokat el kell távolítani belőlük.
 • Lehetséges, hogy Ön nemrégiben vízzel kimosott, de nem megfelelően kiszárított ecsettel festette föl az alkid festéket a felületre.
 • Lehetséges, hogy nem a megfelelő szögben tartotta az ecsetet festés közben.  Próbáljon ki más festési szögeket is.
 •  
 • Lehetséges, hogy túl gyors ecsetvonásokkal hordta föl a festéket. Húzza végig az ecsetet a felületen még egyszer, lassan, hogy a buborékok eltűnjenek.

Fölkeverés után hagyja a festéket egy ideig állni a felhordás előtt.

 

Hogyan tudom szépen levenni a festőszalagot a falról? Néha a szalag egy része odatapad a falhoz, vagy a szalaggal együtt a festék is lejön a falról.

A festőszalagok különböző minőségűek lehetnek. Az olcsóbb szalagok kevésbé igényes anyagokból készülnek (pl. papírból és ragasztóból), mint a drágábbak. Ezért kifizetődőbb a minőségi szempontot figyelembe venni az olcsóság ellenében.

A festőszalagot általában szépen le lehet venni közvetlenül a festés után, mielőtt a festék túlzottan megszáradna. Ha szép eredményt szeretne elérni, tapétavágó késsel is leválaszthatja a szalagot a falról. Olvassa el a festőszalag gyártójának javaslatait is.

 

Muszáj a rozsdát mindig eltávolítani mielőtt egy fém felületet lefestenénk?

A föllazult rozsdát MINDIG el kell távolítani drótkefével vagy raskettával (speciális kaparóeszköz). A rozsdás, de tiszta felületre használja a Finkolora Anticorrosion alapozót.

 

Hogyan tudom megállapítani, hogy milyen típusú festékkel kezelték korábban a ház faborítását?

Nagyon egyszerű a módszer, denaturált szesz szükséges hozzá. Egy denaturált szesszel átitatott ruhával tisztítson le egy kis részt a festett felületen. Csepegtessen még egy kevés szeszt a felületre és dörzsölje meg ujjbegyével. Ha a festék felpuhul és feloldódik egy kissé az alkoholos dörzsölés hatására, akkor vízalapú akrilfestékről van szó. Ha a felület nem változik, akkor korábban alkid olajalapú festékkel kezelték.

Az alkid olajalapú festékek egyéb tulajdonságai:

 • A festékréteg kemény és nyomás hatására töredezik.
 • A festékréteg krétásodik és nyomot hagy az ujjon, ha megdörzsölik.
 • A festékréteg négyzethálószerűen berepedezik.
 • A festékréteget a lúgos anyagok fel tudják puhítani és sárgulást is okoznak.
 • A festékréteg éghető és a füstje égett olaj szagot áraszt.

A vízalapú akril festékek a következő tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • A festékréteg rugalmas és nem töredezik nyomás hatására.
 • Nem krétás vagy poros.
 • A repedések a faerezettel párhuzamosak.
 • A lúgok nem puhítják fel a festékréteget és elszíneződést sem okoznak.
 • A festék rosszul ég, a füstnek „műanyag” szaga van.

 

Milyen időjárás az ideális a kültéri felületek festéséhez?

A festendő felületnek száraznak kell lennie. Az ideális a meleg, felhős, de nem esős idő. Napos időben azt tanácsoljuk, hogy az árnyékban dolgozzon és kövesse a nap járását. A legalacsonyabb festési hőmérséklet minden típusú festéknél+5 - +10°C, a relatív páratartalom pedig 80% alatt kell, hogy legyen mind a festés, mind a száradás ideje alatt. A festékrétegnek meg kell száradnia a harmat kialakulása előtt, mert a nedvesség kifakíthatja a frissen festett felületet.

 

Miért változott meg a házam külső falainak a színe az évek során?

Az olajalapú festékek különösen hajlamosak arra, hogy az időjárás hatásai miatt kifakuljanak. Ez azzal is jár, hogy az árnyalatok megváltoznak, ami főképpen a sötét színeknél szembetűnő.

 

Mennyi ideig bocsájtanak ki különféle anyagokat a festékek felhordás után? Mennyi ideig kell várni, mielőtt a frissen festett szobában alhatok?

Az illékony összetevők párolgása függ a helyiség méretétől, a szellőzéstől, a hőmérséklettől, a relatív páratartalomtól, a felhordott festékrétegek vastagságától és az alatta levő réteg szárazságától, csakúgy, mint az alapozó anyag állapotától és festékfelszívó képességétől.

Általánosságban véve tanácsos kb. egy hétig elkerülni a huzamos tartózkodást olyan helyiségekben, ahol alkid festékkel, vagy lakkal dekorált nagy felületek vannak (mennyezetek, falak, szekrények, fiókok). Kisebb felületek esetén 24-48 óra is elegendő.

Az allergiások, a terhes kismamák és a kisgyermekek hosszabb ideig várjanak, mielőtt az ilyen helyiségeket használatba veszik.

 

Mit tegyek, ha a festék, vagy fakonzerváló a szemembe került?

Amikor oldószer alapú festékkel, fakonzerválóval, stb. dolgozik, ajánlatos védőszemüveget viselni. Ha festék kerül a szemébe, bő vízzel öblögesse, legalább 15 percig. Ha ezután még mindig csípi a szemét, forduljon orvoshoz.

 

Mi a teendő, ha valaki oldószert, festéket, vagy konzerválószert nyelt le?

Ha véletlenül lenyelték az oldószert, festéket, vagy konzerválószert, akkor NE próbálkozzon hánytatással, hanem azonnal hívjon orvosi segítséget! Ha tudja, mutassa meg a termék címkéjét az ellátást végző orvosnak, vagy más egészségügyi dolgozónak.